dinsdag 22 april 2014

Hoog verloop? Zo kunt u uw sollicitatietechnieken verbeteren.

Er is niks vervelender dan met veel tijd en moeite een nieuwe collega in te werken, die vervolgens na een paar maanden de organisatie alweer verlaat. Om nog maar niet te spreken over de kosten die u hiervoor heeft gemaakt en waar u geen enkel rendement op zult behalen.
Als u merkt dat veel medewerkers de organisatie al na enkele maanden weer verlaten, is het wellicht tijd om uw interviewtechnieken wat aan te scherpen. Onderstaand een aantal valkuilen en tips om het sollicitatiegesprek te verbeteren.


Valkuil nummer 1: Haastige spoed
Haastige spoed is zelden goed. Zeg eens eerlijk: hoe vaak heeft u achteraf gezien concessies gedaan mbt uw recruitmentproces omdat u onder tijdsdruk stond? Uit onderzoek is gebleken dat een door tijdsdruk gedreven onzorgvuldig proces de kans vergroot dat u de verkeerde kandidaat aanneemt. En dus kunt u een paar maanden later alweer aan de slag om dezelfde vacature opnieuw in te vullen. Zonde toch? Dus denk in lange termijn resultaten en ga niet voor een quick-win.

Valkuil nummer 2: Essentiële vaardigheden worden niet of onvoldoende getest

Welke vaardigheden zijn cruciaal voor de functie? En weet u zeker dat de kandidaat over deze vaardigheden beschikt? Om de kans op een succesvolle match te verhogen is het raadzaam de top 6 tot 8 cruciale vaardigheden te benoemen én te testen.

Valkuil nummer 3: Er is te weinig structuur

Er zijn ontzettend veel werkgevers die nauwelijks structuur hebben in het sollicitatiegesprek dat ze voeren. Terwijl de kans op succes vele malen hoger is als er juist wel sprake is van structuur. Dus structureer het gesprek en stel alle kandidaten in hoofdlijnen dezelfde vragen. Dan weet u zeker dat u na afloop appels met appels vergelijkt in plaats van appels met peren.

Valkuil nummer 4: De kandidaat wordt alleen getest op vaardigheden, niet op houding

U heeft de voor de functie benodigde vaardigheden bij de kandidaat getest en de kandidaat is goed uit de bus gekomen. Maar dat is nog geen garantie voor succes. Het is namelijk minstens zo belangrijk dat de kandidaat de juiste houding heeft. Want gebrek aan sociale vaardigheden, kunnen omgaan met kritiek en weinig motivatie kan achteraf alsnog een mismatch opleveren. Dus test niet alleen de vaardigheden maar ook de persoonlijkheid.

Valkuil nummer 5: Er wordt onvoldoende gekeken naar het verleden

Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Bekende slogan en meestal klopt dat ook wel. Toch zegt het gedrag uit het verleden veel over het toekomstige gedrag van een kandidaat. Vraag daarom aan de kandidaat naar voorbeelden uit het verleden. Hoe ging hij of zij om met bepaalde situaties. Aan welke projecten heeft hij of zij gewerkt en zijn daar wellicht zichtbare of tastbare voorbeelden van?

Succes met het verbeteren van uw interviewtechnieken. Mocht u extra hulp nodig hebben, dan biedt onze
checklist voor het voeren van een sollicitatiegesprek wellicht een uitkomst?

Juiste kandidaat gevonden? Dan verzorgen wij via Payroll Select uiteraard graag de
payroll van uw nieuwe medewerker.