dinsdag 18 februari 2014

3 tips voor slimme recruiters (Bron: PayrollSelect.nl)

De arbeidsmarkt is nog lang niet in evenwicht, ook al verzekert de politiek ons iedere dag dat er hard aan wordt gewerkt. Het is óók voor recruiters en intermediairs zaak om focus te houden op je kernactiviteiten en meteen de kosten in de hand te houden. Uitbesteden dus die risico’s en administratieve rompslomp! ;)

Voorlopig lijkt het grootste probleem hoe je je als recruiter of HR-medewerker een beetje fatsoenlijk door die stapel sollicitaties heenworstelt terwijl je toch beleefd, aardig en geïnteresseerd blijft. Straks heb je al die sollicitanten nog hard nodig!

Je investeert in je netwerk, je legt verbindingen en onderhoudt deze voortdurend. Dat is tenslotte de basis voor een recruiter, in goede en in mindere tijden. Elk contact is een kans, elke e-mail of tweet een contactmoment. Nu is het moment om je dat te realiseren en het beste te maken van de communicatie met je doelgroep. En dat communiceren is tweerichtingsverkeer.

Tip 1: voeg een 'werken bij'-site toe.
De beste ideeën zijn vaak de eenvoudigste. Heeft jouw bedrijf of opdrachtgever al een 'werken bij'-site? Sollicitanten willen weten hoe collega's met elkaar omgaan, wat de sfeer is, wat anderen zeggen over de organisatie. Even kijken wat de opleidingsmogelijkheden zijn of hoe de werkvloer eruit ziet, dat geeft pas echt een gevoel over je eigen mogelijkheden. Een 'werken bij'- site is bovendien een prima middel om cultuurwaarden over het voetlicht te brengen.

Tip 2: maak gebruik van creatieve jobmarketing
Hoe bereik je die ene droomkandidaat? Natuurlijk is LinkedIn een onuitputtelijke bron voor recruiters, maar je bent beslist niet de enige die in die vijver aan het vissen is. Het is de kunst om jezelf te onderscheiden door een persoonlijke en heldere communicatie, waarbij je de elevator pitch van je bedrijf elke keer aanpast aan de concrete vacature. Online jobmarketing is natuurlijk niet beperkt tot de sociale media. Zo doet een steeds veranderende e-mail signature met een persoonlijke oproep wonderen: 'we're hiring'. Er zijn daarnaast allerlei innovatieve tools op de markt om online te filteren op relevante vaardigheden.

Tip 3: besteed meer aandacht aan vacatureteksten
Recruiters onderschatten vacatureteksten als middel om in contact te komen met de ideale kandidaat. Het is alsof de moderne tijd helemaal voorbij is gegaan aan de vacaturetekst: branding, leesbaarheid en vindbaarheid lijken geen rol te spelen. Clichés als 'een proactieve werkhouding', 'ga deze uitdaging aan' en 'resultaatgerichte opstelling' voegen niets toe, je droomkandidaat zal er zelfs op afknappen. Gebruik bij het schrijven van een vacaturetekst de principes van Attention, Interest, Desire en Action (AIDA). De preselecterende werking van een goede tekst bespaart je veel tijd en geld. En een goed begin is nog steeds het halve werk.