woensdag 24 april 2013

Hoe leg je een gat in je CV uit? Drie handige tips!

Dus jij hebt een gat in je CV? Nou en? Zolang je er maar je voordeel mee doet is er niks aan de hand. Enkele tips:

Verzin geen excuses
De eerste tip is om geen excuses te verzinnen. Als je jouw “in between jobs” periode als iets negatiefs brengt, zal het ook zo worden gezien. Dus breng het positief. Er is niks om je voor te schamen. De werkloosheid is sinds de jaren ’80 niet meer zo hoog geweest als nu. Oftewel: je bent echt niet de enige met een gat in je CV. Het belangrijkste is niet dat je thuis zat, maar wat je in die periode hebt gedaan om weer aan het werk te komen.

Lieg er niet over
Ongeveer één van de ergste dingen die je kunt doen tijdens je sollicitatiegesprek is liegen. Liegen is absoluut not done en gevaarlijk voor je carrière. Dus lieg niet over je opleidingen, diploma’s en werkervaring en ook zeker niet over het gat in je CV. Nergens voor nodig. Zodra je begint met liegen zal het van kwaad tot erger worden. Voor je het weet spreek je chinees en ben je een raketgeleerde.

Vertel wat je hebt gedaan om je kennis en vaardigheden up to date te houden
Veel werkgevers zijn bang dat je kennis en vaardigheden niet meer up-to-date zijn als je enige tijd thuis hebt gezeten. Overtuig je potentiële nieuwe werkgever daarom van het tegendeel en maak aantoonbaar dat je in jouw time-off met beide voeten in de maatschappij bent blijven staan. Misschien heb je wel een studie gevolgd en vakbladen gelezen. Of heb je relevante beurzen of netwerkborrels bezocht. Of nog beter: misschien heb je wel vrijwilligerswerk gedaan. Top! Vertel er over en beschrijf met relevante voorbeelden hoe je die periode thuis hebt gebruikt om jezelf te ontwikkelen.Sollicitatiehulp nodig? Wellicht is het volgen van een sollicitatiecursus voor u interessant?